Rubik Küple İlgili Pek Çok Şey
Küçük, renkli bir küp ve bütün dikkatini dakikalarca o küp üstüne yoğunlaştıran milyonlarca insan… 80’li yıllardan bugüne var olmayı başarabilmiş dünyanın en gizemli oyuncaklarından biri… Rubik küpü hakkındaki bilgileri sizin için derledik.
Rubik Küpü’nü 1974’te tasarlayan kişi Macar bir heykeltıraş ve aynı zamanda mimar olan Ernõ Rubik’miş. Aslında bu küpü öğrencilerinin 3 boyutlu nesneleri öğrenmeleri için tasarlamak istemiş ama sonra bakmış ki ayırdığı parçaları bir araya getirmekte zorlanıyor, o zaman bunun bir bulmaca olduğunu düşünmüş.
Genelde plastikten yapılan Rubik Küpü hareketli yüzeylerden oluşuyor. Her yüzeyinde 9 kare bulunuyor ve üzerindeki toplam 54 kare 6 farklı renkten oluşuyor. Bulmaca, küpün her yüzeyini aynı renkte buluşturarak çözülüyor.
1977 yılında ilk deneme üretimleri yapılan küpün 1980 yılında dağıtımlarına başlanmış. Ernõ Rubik tasarladığı küpün adını “Sihirli Küp” koymuş fakat dağıtıma çıkarken oyuncağa mucidinin adı verilmiş. Rubik Küpü, Macar Küpü olarak da biliniyor.
New York’tan Paris’e Batı ülkelerinde 1980’den 82 yılına kadar 100 milyonun üzerinde satış yapılmış. Rubik Küpü o kadar popülerleşmiş ki 1981 yılında İngiltere’de “Yılın Oyuncağı” ödülünü kazanmış. 1982’de de ilk defa Rubik Küpü en kısa zamanda çözmek üzerine kurulu yarışmalar düzenlenmiş.
1982 yılındaki uluslararası yarışmada küpü en hızlı sürede çözerek Dünya Şampiyonu olan kişi bu unvanı 22,95 saniye ile kazanmış. Ülkemizdeki rekor süre ise 10 dakika 4 saniye. Buraya bir tüyo sıkıştıralım: Uzmanları küpü çözmek için renklere değil yüzeye odaklanmak gerektiğini ifade ediyor.
Rubik Küpü çözme yarışmalarında farklı yöntemler kullanılıyor. Bunların bazıları resmi, bazıları değil… Örneğin gözler kapalı bir şekilde çözmek, sualtında nefes tutarak çözmek, tek elle çözmek, kafa karıştırıcı ışıklar altında çözmek resmi olarak uygulanan yöntemlerden bazıları…
2,013 okunma